Afgelopen activiteiten

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Afgelopen activiteiten - overzicht

 1. Op
  21 mrt

  Bezoek Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

  Met DeWaterbus van Hemiksem naar Antwerpen, Steenplein.
  Ons bestuurslid Dirk Coeck neemt ons daar mee op wandel naar de kathedraal en vertelt onderweg zijn verhaal. Benieuwd?

  In de kathedraal is Toon Livens de gids. We maken kennis met de historiek en de betekenis van dit monumentale gotische gebouw en zijn kunstpatrimonium. We bewonderen daarbij ruimten waarvan velen niet vermoedden dat ze deel uitmaken van de kathedraal. De beklimming van de kleine toren en het mooie uitzicht op de kathedraaltuin is een hoogtepunt van dit aanbod.

  Terug naar Hemiksem met DeWaterbus, maar wellicht toch pas na een drankje en wat napraten in een gezellige omgeving.

  Activiteit Gegidst bezoek
  Bezoek Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
  Meer informatie
 2. Op
  06 mrt

  De kijk van De Cauwer

  De wielrennerij is een vat vol verhalen, een onuitputtelijke bron van epische vertelsels en sappige anekdotes. Weinigen die daar boeiender kunnen over vertellen dan José De Cauwer (°1949). Met de blik voortdurend op het actuele koersgebeuren, laveert hij door zijn eigen leven als coureur, als knecht, als ploegleider, als bondscoach en als commentator. Hij kent de wielersport als zijn broekzak.

  Ontspanning & Ontmoeten Lezing Activiteit
  De kijk van De Cauwer
  Meer informatie
 3. Op
  28 feb

  Klimaat en water

  De afgelopen zomers waren bij de heetste en de droogste ooit!

  Hoe evolueert het klimaat in Vlaanderen precies? Zijn de klimaatevoluties nu ook al zichtbaar? Is er meer wateroverlast? Volgen er nog dergelijke kurkdroge zomers? Welke invloed heeft de toenemende verstedelijking? Kunnen wij ons aanpassen?

  Lezing
  Klimaat en water
  Meer informatie
 4. Op
  13 feb

  Tijdgeest. Een perspectief op mens en tijd.

  In “Tijdgeest: een perspectief op mens en tijd“ beschrijft Rik Torfs de speerpunten, de vooroordelen en de taboes van ons heden-daagse levensgevoel.

  Hij bestudeert hoe ze doordringen in alle grote thema’s van het moderne leven, zoals de vrijheid van meningsuiting, de nieuwe invulling van de zeven hoofdzonden, het geloof in de wetenschap, de angst voor het ongrijpbare en de kracht van het slachtofferschap.

  Mens & Maatschappij Religie & Zingeving Lezing
  Tijdgeest. Een perspectief op mens en tijd.
  Meer informatie
 5. Op
  05 dec

  Auschwitz

  Auschwitz is vandaag het icoon voor de industriële vernietiging van het Joodse volk tijdens Wereldoorlog II.
  Maar Auschwitz staat voor meer: het zou een metropool worden in het nieuwe gekoloniseerde Oosten. De aantrekkingskracht was het grootschalige IG Farbencomplex dat er de grootste rubberfabriek op Europese bodem wilde bouwen. Het voorzag een gigantisch kamp met gevangenen die men als slaven kon inzetten. Het werd een plaats die alle menselijkheid verloor.

  Mens & Maatschappij Politiek Lezing Activiteit
  Auschwitz
  Meer informatie
 6. Op
  15 nov

  Beethoven, de grote geweldenaar

  Jos Meersmans kruipt, gekleed in historische kledij, in de huid en het hoofd van Franz Schubert. ‘Schubert’ belicht de muziek, het leven, de liefdes en
  de passies van zijn idool Ludwig van Beethoven, maar staat ook stil bij wat Beethoven echt groot maakte: de verbijsterende vernieuwing van zijn muziek.

  Muziekfragmenten illustreren en verdiepen het verhaal.

  De kalligrafiegroep ‘Die Scoone Letter’ stelt in het CC in het kader van deze lezing kalligrafisch werk tentoon met teksten uit “Ode an die Freude”.

  Geschiedenis & Erfgoed Kunst & Cultuur Lezing Activiteit
  Beethoven, de grote geweldenaar
  Meer informatie
 7. Op
  02 nov

  De Boerenkrijg - 225 jaar later

  De Boerenkrijg blijft ons boeien. Getuige daarvan zijn de vandaag al meer dan 900 boekuitgaven over deze historische periode. De landelijke bevolking van de Zuidelijke Nederlanden kwam einde de 18e eeuw in opstand tegen het Franse staatsgezag. De repressie door het Franse regime was zeer hard.

  Mens & Maatschappij Diversiteit Lezing Activiteit
  De Boerenkrijg - 225 jaar later
  Meer informatie
 8. Op
  24 okt

  Kinderen van Zeppos

  Journalist en film- en tv-kenner Peter Van Camp vertelt over de spannende jeugdfeuilletons die Nonkel Bob in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw elke woensdag op het einde van zijn uitzending mocht aankondigen.

  Met leuke fragmenten, zelden geziene foto’s, muziek en boeiende verhalen zoomt Peter Van Camp in op een van de succesverhalen van de toen nog jonge BRT. Reeksen als Kapitein Zeppos, Johan en de Alverman, Axel Nort, Midas, Fabian van Fallada, Keromar, Het Zwaard van Ardoewaan, De Kat en zoveel andere passeren de revue.

  Ontspanning & Ontmoeten Lezing Activiteit lezing
  Kinderen van Zeppos
  Meer informatie
 9. Op
  04 okt

  Jean Blaute - Met vallen en opstaan

  Het volledige verhaal van de zoon van de muziekwinkel die uitgroeide tot de George Martin van de lage landen.

  Naast talloze anekdotes en muzikale intermezzo’s belicht Jean Blaute zijn hang naar melancholie, het vermoeiende imago van guitig Fransje en zijn afkeer van de parasieten in de muziekindustrie.

  “Ik wil de luisteraar entertainen met mijn herinneringen aan dat ongewone leven dat ik in ontvangst mocht nemen. En dat is veel meer dan de zotskap Jean Blaute. Dat beeld wil ik graag bijstellen.”

  Ontspanning & Ontmoeten Lezing Activiteit muziek
  Jean Blaute - Met vallen en opstaan
  Meer informatie
 10. Op
  23 sep

  Vers Geperst

  Ideaal om ons programma te ontdekken, of wil je informatie over onze reis naar Katharenland, of kom je de nieuwe collectie boeken even inkijken?

  Bijeenkomst Vers Geperst
  Vers Geperst
  Meer informatie